Το γέλιο βοηθά και στην εξωσωματική γονιμοποίηση



Είναι πράγματι το γέλιο το καλύτερο…φάρμακο; Μπορεί όχι πάντα, αλλά ισραηλινή μελέτη υποστηρίζει μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες, που είναι στη διαδικασία της εξωσωματικής.

219 γυναίκες, που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση, συμμετείχαν σε έρευνα από ισραηλινή επιστημονική ομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν πολύ μεγαλύτερες για τις γυναίκες εκείνες, που είχαν ψυχαγωγηθεί από επαγγελματία κλόουν, που εργάζεται σε νοσοκομείο λίγο αφότου τα έμβρυα εμφυτεύθηκαν στη μήτρα τους.

Συνολικά το 36% εξ αυτών είχαν μία επιτυχημένη εμβρυομεταφορά και έμειναν έγκυες, σε σχέση με το 20% των γυναικών εκείνων, στις οποίες έγινε η εμφύτευση του εμβρύου χωρίς να ψυχαγωγηθούν.

Ο επικεφαλής της έρευνας εξηγεί ότι η ιδέα για τη διεξαγωγή της προέκυψε, όταν διάβασε για την πιθανή επίδραση στον οργανισμό, που έχει το γέλιο ως «φυσικός μηχανισμός κατά του στρες».

«Οι ασθενείς, που πάσχουν από υπογονιμότητα και υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση είναι υπερβολικά αγχωμένες», αναφέρει και συμπληρώνει: «Έτσι έκρινα ότι αυτή η επέμβαση θα ήταν ευεργετική για εκείνες κατά τα κρίσιμα λεπτά μετά τη μεταφορά του εμβρύου».

Για να δοκιμάσει την ιδέα του, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από έναν κλόουν να επισκέπτεται κατά περιόδους, σε διάστημα ενός χρόνου, την κλινική γονιμότητας.

Από τις 219 γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι μισές υποβλήθηκαν σε εμβρυομεταφορά την ημέρα, που ο κλόουν βρισκόταν στην κλινική.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας μετά τη διαδικασία, η κάθε γυναίκα δέχτηκε 15λεπτη επίσκεψη από τον κλόουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες, που επισκέφθηκαν την κλινική την ημέρα που δεν βρισκόταν εκεί ο κλόουν, εκείνες που γέλασαν μαζί του είχαν παραπάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Έλαβαν, φυσικά, υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, τον τύπο της υπογονιμότητας και τον αριθμό των εμβρύων, που εμφυτεύθηκαν.